Vernieuwen Bosbrug Den Haag

In opdracht van de gemeente Den Haag is begin januari 2013 gestart met het vernieuwen van de Bosbrug en de daaroverheen lopende tramsporen. Deze brug ligt in het centrum van Den Haag bij de kruising Koningskade met Korte Voorhout. Strukton Rail en Colijn, beide onderdelen van Strukton, voeren het werk uit. De aanneemsom van het project bedraagt ruim € 2,7 miljoen.

bosbrug colijn

Bosbrug
De Bosbrug ligt op een belangrijk verkeerspunt aan de rand van de binnenstad. In de tijd van paard-en-wagen, begin 1700, was de Bosbrug een ophaalbrug. Na 1820 werd deze vervangen door een vaste brug. Tegenwoordig rijden duizenden auto’s dagelijks over de brug. Ook de routes van de tramlijnen 9, 15, 16 en 17 van en naar Den Haag Centraal Station lopen via de Bosbrug. Bovendien is de brug een belangrijke toegang voor wandelaars uit het park en bezoekers van de Koninklijke Schouwburg. Eerst is de gehele Bosbrug gesloopt en kwam er vervolgens een compleet nieuwe brug voor terug, die voldoet aan de eisen van deze tijd. Het volledig vernieuwen van de tramsporen op de brug maakt ook deel uit van de opdracht. Hierbij werden spoor- en bovenleidingen aangebracht en zijn vier tramhaltes vernieuwd. Verder is de riolering vervangen onder het Korte Voorhout en na afronding van het werk aan de Bosbrug, zijn ook de kades en de tramsporen op de Prinsessegracht tot aan de Koninginnegracht vernieuwd.

Op 31 oktober openden de wethouders Boudewijn Revis (Stadsbeheer) en Peter Smit (Verkeer) de vernieuwde Bosbrug in Den Haag. De brug is weer open voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De trams rijden nog niet over de Bosbrug omdat er nog gewerkt wordt aan de tramsporen en perrons bij de Rijnstraat, even verderop. Naar verwachting kunnen de trams eind dit jaar weer hun vertrouwde route rijden. De brug is in tien maanden tijd vervangen.

De combinatie Strukton Rail en Colijn gaat nu verder met het vernieuwen van twee tramhaltes op de Prinsessegracht, aanbrengen van resterende bestrating en met afrondende werkzaamheden aan het spoor, waarna het project in december volledig gereed is.