Herinrichting Zuiderpark Rotterdam

Opdrachtgever: Gemeentewerken Rotterdam
Werkomschrijving Aanleg van Bruggen en 1 vlonder

In 2005 heeft Colijn Aannemersbedrijf B.V. opdracht gekregen voor het aanbrengen van 15 bruggen en 1 vlonder in het Zuiderpark van Rotterdam.

Winnaar
ECSN European Award for
Excellence in Concrete 2008
(2e prijs)
Bruggen Zuiderpark, Rotterdam
Klik hier
Winnaar
15e Betonprijs 2007
Bruggen Zuiderpark, Rotterdam
Klik hier


Betonprijs voor Bruggen Zuiderpark, Rotterdam
Tijdens het betonprijs diner op 14 november zijn de Bruggen in het Zuiderpark in de prijzen gevallen in de categorie Bruggen & Viaducten. Volgens de jury “vallen de bruggen in het Zuiderpark op door hun slanke, elegante vorm. Op uiterst slimme wijze zijn prefab en in het werk gestort beton met elkaar verbonden. De dubbelgekromde oppervlakten zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgevoerd. Ondanks de verscheidenheid in beeldvorming heeft men toch met een basisbekisting kunnen werken. Het resultaat mag er zijn. Als machtig mooie zwanen strekken de bruggen hun hals uit voor de andere oever. Een weldaad voor het oog.”

Het Zuiderpark is een park gelegen in het centrum van Rotterdam-Zuid.
Om het park functioneler en beter toegankelijk te maken voor een breder publiek dan voorheen, is de gemeente in gesprek gegaan met betrokkenen en heeft daartoe een participatietraject gestart zodat er een duidelijk beeld ontstond over de wensen en ideeën die de bewoners en toekomstige gebruikers van het park daarover hadden.

Singels, sloten en vijvers werden eerst uitgebaggerd en bomen gekapt voordat met de bouw werd begonnen.

Uiteindelijk werden er veel verbeteringen, vernieuwingen en veranderingen aangebracht.
De centrale vijver werd met 5 hectare uitgebreid en het wateroppervlak vergroot met 9 hectare.
Er zijn sportcomplexen, een watersysteem, volkstuinen, paden en veel speelmogelijkheden aangelegd.

Omdat het park verdeeld is in eilandjes, besloot men tot de aanleg van veel bruggen en een vlonder, zodat er makkelijk van het ene naar het andere eiland kan worden gegaan. Ook is er nu een tuin voor blinden en gehandicapten en de bestaande speeltuin is opgeknapt.Er is een avontureneiland met een strand en een eilandenrijk. Het speellandschap Avontureneiland is ingericht. Verder is de Valkeniersweide opgeknapt en paden en bruggen verbeterd.